Aromaterapia

Aromaterapia

Aromaterapia on vaihtoehto- tai täydentävän terapian muoto, joissa käytetään hyväksi luonnonaineista uutettuja, tai muulla tavalla valmistettuja voimakastuoksuisia eteerisiä öljyjä. Öljyjä voidaan käyttää joko sellaisenaan, tai pohjaöljyyn sekoitettuna vartalon hierontaan, kylpyveteen sekoitettuna, tai eri diffuusio tavoilla huoneilmaan uutettuina.

Aromaterapiahoitoja voi usein ottaa kylpylöissä hieronnan yhteydessä, mutta niiden tekeminen kotonakin on hyvin yksinkertaista. Kotihoitoja suunnittelevien kannattaa kuitenkin ottaa hieman selvää eri öljyjen vaikutuksista, ja tavoista joilla niistä saa irti parhaat vaikutukset.

Tuoksuvia öljyjä on käytetty hyväksi sitten antiikin ajoista, alunperin täysin mielihyvän tuottamiseen. Eteeriset öljyt vaikuttavat kehoon ja mieleen usealla tavalla, ne vaikuttavat joko hengityksen kautta, tai suoraan iholla. Ylipäätään öljyt tukevat käyttäjän mielen hyvinvointia, ja tarjoavat stimuloivia tai rauhoittavia vaikutuksia. Osalla öljyistä on myös fyysisiä vaikutuksia, ja ne toimivat esimerkiksi lievinä kipualievittävinä, antiseptisina, tai kutinaa poistavina aineina.

Tuoksuilla on ylipäätään ihmisiin voimakas vaikutus, kenelle ei olisi tullut yhtäkkiä lapsuuden muisto mieleen voimakkaan tuoksu pilven läpi kulkiessaan. Tämä mielen ja vartalon yhteistyö on perusteena aromaterapian lääketieteellisissä vaikutuksissa. Vaikka näihin ei välttämättä täysin uskoisikaan, on tiettyjen tuoksujen piristävät ja rauhoittavat vaikutukset hyvä pitää mielessä, ja kukapa ei kaipaisi hyvältä tuoksuvaa kotia!

Öljyjen huumaa

Eteeriset öljyt on erotettu luonnollisten kasvien kukista, juurista, varsista, siemenistä, ja kaarnasta. Ne eroavat suuresti synteettisistä tuoksu öljyistä, joten ostoksilla käydessä kannattaa olla tarkkana. Aidon eteerisen öljyn ainesosat ovat 100% luonnollisia, ja yleensä sitä saa mistä maksaa, eli jos öljy tuntuu epäilyttävän halvalta, se ei välttämättä ole laadultaan parasta mahdollista.

Usea tykkää tehdä öljyistä kylpy tsai hieronta öljyjä, käyttämällä pohjaöljynä kookosöljyä, makeaa mantelia, jojobaa, tai vaikkapa avokadoöljyä. Eri öljyt sopivat eri ihotyypeille, joten näistä kannattaa tehd myös hieman tutkimusta. Erilaiset huonetuoksu höyryttimet toimivat pidemmän aikaa kuin suoraan iholle laitettavat öljyt, ja näistä löytyy myös jokaisen kukkarolle soveltuvia vaihtoehtoja.

Mielen rauhoittamiseen löytyy useita tuoksuja, ja kunkin kannattaa valita ne tuoksut jotka haiskahtavat omaan nenään sopivilta. Vaikka öljyn vaikutus olisi todistetusti miten rauhoittava tuoksut jotka itseäsi ällöttävät varmasti lisäävät vain ahdistuksen tunnetta. Yksi tunnetuimmista rauhoittavista öljyistä on laventeli. Violetin kasvin tuoksulla on rentouttava vaikutus, ja sitä käytetään usein erityyppisissä tyyny tuoksuissa.

Laventelin lisäksi suosittuja rauhoittavia tuoksuja ovat ruusu, ylang ylang, vetiver, ja teenäkin nautittava kamomilla. Eksoottisemmista tuoksuista rauhoittavia ovat frankincense ja Earl Grey -teestä tuttu kukkainen bergamot.Näitä öljyjä voi yhdistellä mielensä mukaan, ja hieroa joko iholle pohjaöljyjen kanssa, tai höyryttää ilmaan erinäköisillä diffuusio laitteilla. Internetistä löytyy myös useita reseptejä tyyny uutteiden, kynttilöiden, ja kosmetiikan valmistamiseen.

Lisää energiaa kaipaavat voivat kääntyä voimakastuoksuisten sitrusten ja mausteiden puoleen. Hyviä piristäviä öljyjä ovat muun muassa sitruuna, appelsiini, mustapippuri, piparminttu, ja inkivääri. Useat piristävät öljyt ovat hyvin vahvoja, joten on tärkeää että ne laimennetaan pohjaöljyn kanssa ennen niiden käyttöä.

Sekä piparmintulla, laventelilla, että tea tree -öljyllä on antiseptisiä vaikutuksia. Laventeli myös  auttaa paikallisessa kivussa, joten siitä voi valmistaa loistavan voiteen urheilusta kipeytyneille lihaksille, piparmintulla on samantyyppisiä vaikutuksia, joten näiden kahden yhdistäminen voisi toimia myös loistavasti. Piparmintun haistelu saattaa auttaa myös lievän huonon olon iskiessä. Piparminttua kannattaa myös kantaa mukana mökille lähtiessä, sillä se toimii luonnollisena hiirien karkottimena. Voimakas mintun tuoksu häätää vipeltäjät pois tuvasta niitä vahingoittamatta. Muista yrteistä rosmariinilla uskotaan olevan muistia parantavia vaikutuksia, joten sitä voisi suositella kokeisiin opiskelevien nuorten huone tuoksuksi.

Emmi

Kommentointi on suljettu.