Kestävän kehityksen kauneutta

Kestävän kehityksen kauneutta

Useat meistä ajattelevat kosmetiikka pöytänsä luonnonmukaisuutta, ja etsivät käyttöönsä tuotteita joiden ainekset tulevat metsistä ja niityiltä, mutta millä muilla pidät huolta että kauneus valintasi tukevat kestävän kehityksen periaatteita? Kestävällä kehityksellä tarkoitetaan että tuotteen käytöstä, tai sen valmistuksesta aiheutuu ympäristölle, ihmisille, eläimille, ja kulttuureille mahdollisimman vähän haittavaikutuksia. Kuluttajat voivat vaikuttaa siihen miten tuotteita valmistetaan tulevaisuudessa ostos käyttäytymisellään, ja pienetkin muutokset auttavat luonnon säilyttämisessä tuleville sukupolville.

Kuluttajan perusvalinnat

Ensimmäinen kestävän kulutuksen teko on tarkistaa miten hyvin tuotteen pakkaus sopii kierrätykseen, ja tuotteen loputtua pitää huolta että se kierrätetään oikealla tavalla. Purkin voi myös kierrättää itselleen päivittäiseen käyttöön, esimerkiksi kukkapurkiksi, tai vaikkapa meikkisivellin telineeksi. Monet kosmetiikka merkit myös antavat kuluttajille alennuksen uudesta tuotteesta, näiden palauttaessa vanhan pakkauksen kauppaan oston yhteydessä.

Hyvä tapa vähentää muovin kulutusta on käyttää tuotteita joilla ylipäätään on vähemmän pakkausmateriaaleja. Lush -firma esimerkiksi myy hyviä kiinteitä shampoo, hoitoaine ja suihkusaippua patukoita, jotka on yksinkertaisesti kääritty paperiin. Seikkailunhaluiset voivat myös kokeilla kiinteitä deodorantteja, jotka on valmistettu luonnon aineista. Jos seikkailumieltä ei riitä aivan näin pitkälle, jopa käsisaippuan vaihtaminen pumpattavasta versiosta perinteiseksi saippua kuutioksi auttaa luontoa. Hammasharjat ovat yksi pisimmäksi aikaa luontoon jäävistä tuotteista, sillä niiden harjakset on usein valmistettu lahoamattomasta nailonista ja varsi muovista. Markkinoilla on tänä päivänä useita vaihtoehtoja biohajoaville hammasharjoille, joita tiedostavan kuluttajan kannattaisi harkita.

Viime aikoina keskustelua ovat herättäneet myös useista tuotteista löytyvät mikromuovi helmet, jotka aiheuttavat suuria ongelmia merieläinten keskuudessa. Pumpulipuikkojen muoviset varret myös päätyvät merivesiin, jossa ne aiheuttavat harmia meri eläimille. Pumpulipuikot saa helposti vaihdettua pahvivartisiin pienellä vaivalla, ja esimerkiksi Johnson & Johnson -yhtiö on viime aikoina lopettanut muovisten varsien käytön kokonaan.

Kannattaa myös muistaa että lavuaariin kaadettuna tuotteilla on mahdollisuus päätyä järvi- ja merivesiin, joten vanhoista tuotteista pitää hankkiutua eroon oikealla tavalla. Myös viemäriin lopulta menevät tuotteet saattavat olla enemmän tai vähemmän luonnolle haitallisia. Shampoissa käytetään usein silikoneja ja parabeeneja, jotka molemmat aiheuttavat luonnolle ongelmia pidemmän päälle, välttämällä näitä ja muita synteettisiä ainesosia, kuluttaja auttaa sekä omaa ihoaan että luontoa. Synteettiset aineet kun aiheuttavat useissa ihmisissä allergisia reaktioita ja ihon kuivumista.

Kestävän kehityksen sertifikaatit

Kuluttajat voivat myös tarkistaa onko tuotteella hyppivä pupu merkki, joka tarkoittaa että se on valmistettu ja testattu ilman eläimille aiheutuvaa haittaa. Merkin omaavaa tuotetta ei ole testattu eläimillä, ja ne ovat myös usein vegaani periaatteita kunnioittaen valmistettuja. Muita logoja joita purkeissa saattaa löytyä ovat Suomalainen avainlippu, joka tarkoittaa että ainakin 50% tuotteesta on valmistettu Suomessa, Fair Trade-, sekä Rainforrest Alliance -logot. Fair Trade ja Rainforrest Alliance -logot varmistavat että kauempaa matkustavien tuotteiden ainesosat on kerätty paikallista väestöä ja ympäristöä riistämättömällä tavalla.

Jos mahdollista, kannattaa myös miettiä missä tuote on valmistettu. Lentomailien vähentäminen auttaa tuotteen hiilijalanjäljen vähentämisessä, ja usein paikalliset tuotteet on myös kehitetty sen maan oloihin sopiviksi, joten niillä saattaa olla parempi vaikutus kuin ulkomailta tuotetuilla.Yksi viime aikojen kuumimmista puheenaiheista, palmuöljy, tulee myös pitää mielessä. Öljyn valmistukseen käytettyjen palmujen kontrolloimaton viljely tuhoaa sademetsiä, ja on tätä kautta asettanut esimerkiksi orangutanin uhanalaisten eläinlajien listalle. Usea kuluttaja yrittää välttää palmuöljyn käyttöä täysin, mutta tämä ei välttämättä aina täysin realistista, eikä myöskään pitkällä tähtäimellä täysin sademetsien alkuperäisväestöjen edun mukaista. Palmuöljy tuo useille köyhille alueille suuria määriä tuloja, ja työllisyyttä, ja vastuullisesti tuotettuna ei välttämättä ole se iso paha susi miksi se tyypillisesti ajatellaan. RSPO-sertifiointi takaa että tuotteeseen käytetty palmuöljy on tuotettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Emmi

Kommentointi on suljettu.