Luontomatkailu

Luontomatkailu

Matkailu on yleistynyt viime vuosikymmenen mittaan rutkasti uusien matkustustapojen sekä -tyylien avustuksella.

Nykyään lentämisellekin löytyy monia vaihtoehtoja, kuten junalla tai meriteitse matkustaminen. Jotkut käyttävät busseja ja muita julkisia kulkuneuvoja, omia autoja tai moottoripyöriä  – jotkut yltyvät jopa pyöräilemään. Samoin tavalliset pakettimatkat Kanarian saarille ovat hiljalleen väistyneet reppureissailun, interreilauksen sekä erilaisten aktiivilomien tieltä. Mutta mitä on luontomatkailu?

Luontomatkailu

Luontomatkailua voi määritellä monin eri tavoin, mutta sen päällimmäisin periaate on turismi, jossa korostuu luonnonympäristö ja siihen perustuvat aktiviteetit sekä ihmisen kokonaisvaltainen kokemus luonnosta ja siihen liittyvät eettiset kysymykset. Luontomatkailulla ei kuitenkaan tarkoiteta pelkästään esimerkiksi erämatkailua, vaan siihen voidaan luokitella safarimatkat, kansallispuisto-reissut, ekomatkailu sekä luontokohteisiin matkustaminen ja niissä käyminen. Myös monet vapaaehtoistyöt eläinten ja luonnon parissa voidaan joskus laskea luontomatkailuksi. Määritelmän epätäsmällisyyden vuoksi luontomatkailua ei tosin voida kutsua viralliseksi toimialaksi, sillä se jakautuu moniin eri osa-alueisiin, kuten maaseutumatkailuun, ekomatkailuun, ohjelmapalveluihin, käyntikohteisiin, välinevuokraukseen ja lintumatkailuun eli bongaukseen.

Millä tavoin minä voin luontomatkailla?

Joskus tosiaan on lottovoitto syntyä Suomeen, nimittäin luontomatkailua varten ei tarvitse lähteä ulkomaille. Suomea voidaan pitää hyvänä esimerkkinä luontomatkailusta ja suurin osa turismista sijoittuukin luonnon keskelle, kauniiseen Lappiin, jossa kansallispuistoista tai esimerkiksi poroista ei ole pulaa. Suomella on luontomatkailun saralla tarjota jokaiselle jotakin vauvasta vaariin, kuin myös rauhaa tai vastoin jännitystä etsivälle.Suomessa vuodenajat luovat monipuolisuutta luontomatkailulle ja sitä kautta antavat erilaisia mahdollisuuksia. Suomi hyötyy tästä turismin kannalta valtavasti. Suomalaiset usein itse kokevat kesän otollisimmaksi ajaksi tehdä matkoja muualle koti-Suomeen, kun taas talvi on kansainvälisesti Suomelle kaikista potentiaalisin aika turismille sekä etenkin luontomatkailulle. Lumi sekä jää kun ovat monille turisteille ennennäkemättömiä asioita. Luontomatkailussa ei tule Suomen osalta kuitenkaan unohtaa sitä, miten suuri osa pinta-alasta on metsää. Tämä mahdollistaa hyvin laajamittaisen metsämatkailun. 

Suomessa meille on suotu monia eri kansallispuistoja, metsiä, jokia sekä järviä, joissa luontomatkailua voi toteuttaa. Monet kansallispuistot tarjoavat matkustajille erilaisia palveluja, kuten vaelluksia, kajakin vuokrausta, majoitusvaihtoehtoja ja talvisin myös poro- tai huskysafareita. Luontomatkailu kansallispuistoissa muistuttaakin matkailijoita pohtimaan eettisiä kysymyksiä – luonnonrauhaa tulee kunnioittaa ja liikkua eläimiä häiritsemättä tai jälkiä jättämättä. Suurin osa taas Afrikan turismista perustuu juurikin safarimatkoille, joissa matkailija pääsee lähelle luontoa ja eläimiä niiden omassa elinympäristössä. Tavoitteena on nähdä luonnon monimuotoisuutta mahdollisimman eettisesti sekä jälleen luonnonrauhaa liikaa häiritsemättä. Erilaiset safarimatkat voidaan useasti yhdistää luonnonläheisyyteen pyrkivään majoitukseen. Luontomatkailun ei kuitenkaan tarvitse aina ohjautua vetovoimaisille paikoille, joissa kilpailu on kovinta. Erilaiset erämaat, vesistöt ja metsät kelpaavat vallan mainiosti luontomatkailuun ja virkistäytymiseen. Tätä voi toteuttaa esimerkiksi retkeilyn, suunnistuksen, kalastamisen tai hiihtämisen tavoin.

Miksi luontomatkailu on yleistynyt?

Kaupunkien hektisyys ja stressaava arkielämä pistävät monet pohtimaan sitä, mitä kautta omaan elämään saisi lisää tasapainoa. Mikä olisi tällöin parempi paikka lähteä sitä hakemaan, kuin luonto ja sen raikkaus, vehreys ja esteettisyys? Monelle ajatus luontomatkailusta voi merkitä paluuta luontoon, oman rauhan hakemista ja toisaalta jopa eristäytymistä. Toisille se voi merkitä mahdollisuutta vaihtaa turvallisuuden tunne johonkin uuteen ja jännittävään, kuten erilaiset safarit, koskenlasku, vaellukset tai moottorikelkkailu.Vaikka luontomatkailun yhtenä ajatuksena onkin maksaa palveluista, jotka mahdollistavat yhteyden luontoon sekä luonnonläheisen tekemisen, voidaan yhtä hyvin luontomatkailuksi laskea retket vaikka omiin lähimetsiin. Ihmisen on hyvä tiedostaa luonnon monipuolisuus ja sen herkkyys sekä rakentaa omaa ekologista ajatteluaan ja pohtia omia valintojaan matkailun, että arkielämän saralla. Luontomatkailu antaa mahdollisuuden yhdistää matkustamisen ilon sekä ympäristökasvatuksen.

Miksi luontomatkailu on yleistynyt?
Emmi

Kommentointi on suljettu.