Miten Yöpyä Lumimajassa Turvallisesti Ja Mukavasti

Miten Yöpyä Lumimajassa Turvallisesti Ja Mukavasti

Ultimaattinen retkeilijä ei talvea kaihda ja keksii keinonsa yöpyä retkellä luonnossa, vaikka olisi paukkupakkanen. Erilaiset talveen varustellut teltat ovat nykypäivää, mutta ultimaattinen retkeilijä kuitenkin valitseekin toisenlaisen lähestymistavan retkeilyyn. Retkeilijä voi esimerkiksi rakentaa ja nukkua yönsä iglussa tai muussa lumimajassa! Erilaisia lumimajoja on erilaisilla tekniikoilla rakennettu läpi vuosituhansien. Inuiittien alkuperäinen iglu on enemmänkin väliaikaismajoittumiseen tehty koti kuin retkeilykäyttöön tehty hätämajoitus, sillä sen tekemiseen menee usein jopa puoli päivää aikaa, jos se halutaan rakentaa niin, että siellä on mukava nukkua yö. Siksi iglu ei usein olekaan vain yhden pysäkin paikka levähtää, joskin se on erittäin mielenkiintoinen projekti kokea. Iglun voi rakentaa vaikkapa takapihalle ilahduttamaan ja jo silloin siellä nukkumisesta ja oleskelusta saa irti varmasti paljon. Iglun voi myös sisustaa ja tehdä nätiksi monilla pienillä tavoilla, jolloin sitä voi ajatella kuin lumisena talvikotona. Mikä voisi olla parempaa kuin omatekemässä iglussa kuuman kaakaon nauttiminen.

Minkälaisia lumimajoja on mahdollisuus rakentaa?

On olemassa muutamia helpompiakin keinoja tehdä väliaikainen majoitus lumeen kuin perinteinen iglu. Esimerkiksi rinteeseen voi rakentaa helposti lumikolon, jossa yöpyminen on mahdollista. Yksi perinteisistä keinoista on kasata lunta ja tiivistää sitä lapiolla tai muuten hakkaamalla paksuksi ja tiiviiksi puoli ympyrän muotoiseksi kasaksi. Sen jälkeen sen ympärille joka suunnalta pistellään puutikkuja esimerkiksi pitkiä grillivarrastikkuja, jotta kun puoli ympyrää lähdetään kovertamaan ontoksi, on sen seinämissä tarpeeksi pitoa ja puutikut merkkaavat sitä mihin asti lumikasaa voi kovertaa sisältä käsin. Kun kolo on tarpeeksi syvä ja ontto nukkujalle, siihen rakennetaan vielä oviaukkoa suojaamaan oma eteinen, josta yöpyjä voi kömpiä lumimajaansa sisälle. Turvallisuuden vuoksi on kutienkin tarkistettava, että kolon seinämät ovat tarpeeksi paksut, jotta rakennelma ei romahda.

Mukavuutta majaan

Kaikkein tehokkaine eristävä kerros lumisen lattian ja nukkujan välillä on lampaan talja. Jos siis mahdollista, levitä muutama talja lumimajan pohjalle, ennen alustojen levittämistä. Näin saat eristettyä lattian lumisen vaipan ja kehosi toisistaan. Tämän lisäksi hengitysilman varmistaminen on tärkeää. Majassa täytyy olla tarpeeksi hyvä ilmanvaihto, jotta hiilidioksidi pääsee poistumaan ja että hengitys ilma pysyy tarpeeksi happi pitoisena. Tähän on olemassa helppo keino, nimittäin kynttilä. Jos kynttilä sammuu, se tarkoittaa sitä, että majassa ei ole tarpeeksi happea. Kynttilä tuo myös valoa, mutta kodikkaammaksi paikan saa vielä sillä, että sisälle otetaan vaikkapa pattereilla toimivat jouluvalot, jotka valaisevat ja tekevät majasta tunnelmallisen. Pehmoiset lampaan taljat ja isot pörröiset tyynyt tekevät majasta pikemminkin romanttisen. Silloin pitää olla varovainen kynttilän kanssa, ettei vahinkoja pääse käymään. Lumimajaan ei saa sisälle koskaan rakentaa tulisijaa, sillä häkämyrkytyksen vaara on suuri. Myös katon romahtaminen on vaarana lumimajoissa ja siksi pitää aina lumimajan oviaukko tukkia niin ettei metsän eläimet tai vaikkapa kotipihassa naapurin lapset tai omat lapset pääse majaan valvomatta sisään.  Jos maja rakennetaan koko perheen voimin, on näistä turvallisuuteen liittyvistä asioista syytä keskustella huolella ja tehdä selväksi toimintasuunnitelma kaikille majan käyttäjille. Jos lapset käyttävät lumilinnaa tai iglua tai muuta lumesta rakennettua majoitusta leikeissä, tulee aina aikuisen valvoa leikkejä ja olla tietoinen siitä, milloin lapset majaa käyttävät. Yövyttäessä majassa, sen paikka täytyy merkitä huolella muita ihmisiä varten ja lumilapio sekä puukko on hyvä varustus pitää sisällä koko ajan, jotta jos yön aikana sataa lunta niin paljon, että majan ulostulo tukkeutuu, sieltä voidaan kuitenkin kaivamalla vielä päästä pois.

Emmi

Kommentointi on suljettu.