Saunat kautta maailman

Saunat kautta maailman

Sanan sauna kuullessaan usein meistä ajattelee perisuomalaista huonetta tai pientä mökkiä, jossa on sähkö- tai puukiuas, vaaleasta puusta rakennetut lauteet, ja matala katto höyryn keskittämiseksi. Kiuas lämmittää saunan, ja sille heitetty vesi luo löylyn, vesihöyryn aiheuttaman hetkellisen korkean lämpötilan. Maailman kulttuureista löytyy kuitenkin useita saunan tavalla käytettäviä höyry huoneita, ja koti Suomessakin on muutamia variaatioita saunan teemasta.

Suomalaiset erikoisuudet

Ennen Suomen teollistumista, useimmat kansalaiset suorittivat saunomisen savusaunassa. Tämän tyyppisiä saunoja löytyy edelleen ympäri maaseutua, ja uusiakin rakennetaan asiakkaiden toiveesta. Savusaunaa kutsuttiin Karjalan alueella mustaksi saunaksi, saunan sisäisestä väristä johtuen.

Savusaunassa kivet on ladottu kupumaisesti suoraan tulipesän ympärille, ja kiuas toimii kertalämmitteisesti, eli sitä ei voi enään kylpy session aikana lämmittää uudestaan. Kiukaan ennakkoon lämmittäminen kestää kuudesta kahdeksaan tuntia, ja tämän jälkeen lämpöä riittää noin kymmenen tunnin ajaksi. Vanhanaikainen savusauna on sisältä nokinen, ja kylpijä usein kävelee ulos päällisin puolin likaisempana kuin sisälle mennessä, mutta tästä pitää huolta järvessä tai avannossa pulahtaminen, ja kiukaan päällä lämmitetty kylpyvesi.

Telttasauna on siitä kätevä että sen voi laittaa pystyyn lähes minne tahansa turvalliseen paikkaan. Telttasauna on kankaasta tai pressusta rakennettu kupu, jonka kivistä tehty kius lämmitetään joko sen sisällä, tai ulkona sijaitsevassa nuotiossa, josta kivet siirretään saunan sisälle pihtejä apuna käyttäen. Jos kivet lämmitetään ennakkoon, ja teltta pystytetään niiden päälle, sauna toimii kertalämmitteisenä, jos kivet tuodaan ulkopuolelta, saunaa voidaan lämmittää useaan kertaan. Teltta saunana voidaan käyttää esimerkiksi puolijoukkuetelttaa, mutta myös eri kokoisia kaupallisia ratkaisuja on tarjolla.

Ulkomaiden saunat

Suomen ulkopuolelta löytyy paljon höyryhuone kulttuuria, jota voi verrata maamme saunomiseen, vaikka se ei välttämättä ihan samanlaista olekaan. Nykyaikana monissa kylpylähotelleissa suosittu ratkaisu on infrapunasauna, tämän tyyppisessä ratkaisussa ei tilasta löydy lainkaan kiuasta, vaan hikoilu ja lämmön tunne luodaan infrapunasäteilyn kautta. Lämpö pysyy yleensä noin 50 celsius asteen kieppeillä, ja infrapunasaunaa käytetään paljon nivel- ja lihasvammojen hoitoon.

Turkkilaiset saunat ovat myös hyvin suosittuja maailman kylpylöissä. Myös hammam nimellä tunnettu sauna on enemmänkin höyryhuone kuin sauna, ja lämpötilat ovat tasaisia ja suhteellisen alhaisia. Turkkilaiset saunat ovat yleensä suurikokoisia, ja kauniisti rakennettuja. Seinien ylälaidassa sijaitsee usein pieniä ikkunoita, jotka tuovat huoneeseen valoa. Saunojat makaavat joko huoneen keskellä sijaitsevalla marmori tasolla, tai istuvat sen reunoilla kohoavilla penkeillä. Perinteisesti sauna huoneita on kolmea lämpö tasoa, kuuma, lämmin, ja kylmä, ja saunonnan yhteydessä voidaan nauttia hieronnasta. Nykyaikaisten kylpylöiden höyry huoneissa lisä rentoutusta saattavat luoda kaiuttimista kuuluvat luonnon äänet tai musiikki, ja aromaterapia öljyillä luodut tuoksut.

Yhtenä kylpylöiden ja fysioterapeuttien erikoisuutena viime vuosina on noussut jääsauna, jossa lämpötila on yleensä noin -10 celsiusastetta. Jääsauna vastaa useiden suomalaisten harjoittamaa saunan jälkeen lumessa pyörähtämistä, ja huoneessa vietetään yleensä vain muutama minuutti hypotermian välttämiseksi. Jääsaunaa käytetään usein normaalin saunan, ja höyryhuoneiden yhteydessä.

Amerikan alkuperäisasukkailla on pitkä historia hiki huoneista, jotka muistuttavat rakenteeltaan saunoja. Näiden hiki huoneiden tarkoitus eroaa kuitenkin suuresti Suomalaisista saunoista, ja Euroopan höyry kylvyistä. Siinä missä Euroopassa lämpöä ja höyryä on käytetty jatkuvasti kylpemiseen, ja puhdistumiseen, Amerikassa tarkoitus on ollut lähinnä rituaalinen ja uskonnollinen. Hiki huone kulttuuri on pyhä Amerikan natiiveille, ja he vastustavat perinteen kopioimista kaupalliseen käyttöön voimakkain tuntein. Kyseessä on siis täysin eri kulttuuri kuin virkistys tarkoituksiin käytettävillä saunoilla.

Emmi

Kommentointi on suljettu.