Suomalainen sauna

Suomalainen sauna

Suomalaisen saunan historia kulkee käsi kädessä maamme historian kanssa, maamme ensimmäiset saunat olivat rinteeseen kaivettuja reikiä, joissa muinaissuomalaiset asuivat talvikuukausina. Kaiverretun luolan keskellä oli usein nuotio, jossa kiviä lämmitettiin korkeaan lämpötilaan nyky saunan tavoin. Lisälämpöä kaivatessaan asukkaat heittivät kivien päälle vettä luodakseen kuumaa höyryä.

Näitä asumuksia seurasivat savusaunat, joissa kiuaskiviä saatettiin lämmittää polttamalla puita kuudesta kahdeksaan tuntiin. Tämän valmistelun jälkeen sauna oli käyttökelpoinen jopa kaksitoista tuntia. Savusaunat olivat nykyisen kaltaisia, tukista rakennettuja erillisiä mökkejä. Mökeissä ei ollut savupiippuja, ja pieni määrä savua pääsi ulos kattoon jätetyn reiän kautta.

Saunat ja erityyppiset höyryhuoneet olivat keskiajalla suosittuja ympäri Euroopan, mutta syfilis taudin leviäminen 1500-luvulla lopetti yleisen saunomisen. Tauti ei levinnyt harvaan asutussa Suomessa, joten maamme saunomis kulttuuri ei kärsinyt, ja tästä johtuen sauna käsitetään pitkälle suomalaiseksi keksinnöksi nykypäivänä. Sauna oli kuitenkin suosittu kautta vuosien ympäri skandinaviaa ja baltian maita.

Saunojen kehittyminen niiden nykyiseen muotoon tapahtui teollisen vallankumouksen myötä. Kiukaana alettiin käyttämään metallista uunia, jonka päälle kasattiin kiviä, ja josta kohosi savupiippu löyly ilman puhdistamiseksi. Ensimmäinen sähköinen sauna näki päivänvalon Vaasassa 1938.

Saunakulttuuri on ollut Suomessa tärkeää kautta vuosien, ja tyypillinen suomalainen perhe saunoi kerran viikossa lauantaisin. Ennen terveydenhuollon yleistymistä Suomalaiset äidit tyypillisesti synnyttivät saunassa. Saunojen ympärille on rakentunut useita traditioita ja uskomuksia, löylyä kunnioitettiin muinais Suomessa saunan henkenä, ja saunatontulle tuotiin lahjoja ruuan ja juoman muodossa. Tontun uskottiin suojelevan asuin tilaansa, ja varoittavan torpan asukkaita tulipalon sitä uhatessa. Saunaa väärin käyttäviä henkilöitä tonttu saattoi rankaista, joten saunoissa nukkumista, leikimistä, ja paheellista toimintaa vältettiin.

Usea suomalainen rakentaa edelleen kotiinsa pienen saunan kylpyhuoneen yhteyteen, ja monet asunnot tulevat markkinoille valmiiksi saunoilla varustettuina. Useissa taloyhtiöissä on tarjolla myös yhteissaunoja, joihin asukkaat voivat varata omat viikottaiset vuoronsa. Tämä on täysin Suomalainen erikoisuus, ja useat ulkomaille muuttavat suomalaiset päätyvätkin tuottamaan uuteen kotimaahansa kotisaunan Suomesta.

Saunan terveysedut

Nyky saunojen korkea lämpötilat mahdollistaa ilman matala kosteuspitoisuus. Vaikka 100 celsius asteen lämpötila, joihin saunojen sisälämpötila nousee ajoittain löylynheiton yhteydessä, saattaisi aiheuttaa ongelmia, ilman yleinen kuivuus tarkoittaa että se ei ole saunoessa haitallista. Muun tyyppisissä höyry huoneissa lämpötilat ovat yleensä huomattavasti matalampia, esimerkiksi Turkkilaisten kylpylöiden keskilämpötila on vain 40 asteen kieppeillä.

Saunomisella uskotaan olevan useita terveydellisiä ja kauneudellisia hyötyjä. Löyly yhdistettynä kuumaan ja kuivaan yleis ilmaan, lisää vartalon luonnollista hikoilua, ja näin auttaa elimistön puhdistamisessa haitallisista aineista. Tämä auttaa myös ihohuokosten puhdistamisessa, ja luo iholle kauniin hohkan.

Saunan lämmöllä on lihaksia rentouttava vaikutus, ja varsinkin yhdistettynä vihtomiseen ja avantouintiin se toimii hyvin fyysisenä terapiamuotona rankkojen urheilusuoritusten jälkeen. Löylynheiton jälkeen nopeasti kohoavat lämpötilat nostavat hetkellisesti kehon endorfiini tasoja, luoden yleisen hyvän olon tunteen. Tämä myös kohottaa pulssia, sydämen sykettä, ja hengityksen tiheyttä, aiheuttaen sen että keho polttaa useampia kaloreita kuin normaali tilassaan.

Sopiva lämpötila, ja saunan rauha, auttavat myös mielenrauhan löytämisessä. Kiukaan kihinän kuuntelu, ja muun maailman ulos sulkeminen luo lähes meditatiivisen tilan saunojalle. Saunan käyttö viikoittain luo siitä osan elämän rutiinia, mikä myöskin auttaa stressin purkamisessa.  Osa meistä tykkää käydä yhteissaunassa, jossa tiivis tila luo yhteisöllisen ilmapiirin läheisten kanssa. Saunassa on usein helpompi purkaa pieniä ja suuria murheita kavereille, kuin arkielämän keskellä. Neuvot on myöskin helpompi ottaa vastaan rentoutuneessa tilassa.

Emmi

Kommentointi on suljettu.